‘Combatants for Peace draagt bij aan verzoening van Israëli’s en Palestijnen’

In een interview met Ha’aretz roemde professor Nurit Schabel het werk van Combatants for Peace. Schnabel is professor in de psychologie en werd geïnterviewd over een recent onderzoek naar de menselijke neiging slachtofferschap te claimen, dat werd uitgevoerd aan de Universiteit van Tel Aviv. 

‘Het leed dat we hebben ondergaan dragen we veel langer met ons mee dan de wandaden die we hebben begaan.’ Tijdens het onderzoek kregen zowel Palestijnse als Israëlische deelnemers krantenartikelen in handen over geweldplegingen die samenhangen met het Israëlisch/Palestijnse conflict. Wanneer de partijen zichzelf als slachtoffer zagen, waren ze uitsluitend begaan met hetgeen personen uit de eigen bevolkingsgroep was overkomen, en niet met het leed dat de ander was aangedaan.
Schnabel is één van de sprekers tijden ‘Have you seen the horizon lately?’, een evenement waarbij sprekers ideeën aandragen voor het oplossen van het Israëlisch/Palestijnse conflict. Eén van de oplossingen die Schabel zal voorstellen is het idee van ‘inclusief slachtofferschap’, waarbij beide partijen zichzelf als slachtoffer zien, zodat onderlinge competitie over het toebedeeld krijgen van die rol uiteindelijk afneemt. ‘Het werk van Combatants for Peace draagt al aan dit idee bij door ex-soldaten en voormalige strijders aan Palestijnse kant met elkaar in contact te brengen, een open dialoog tot stand te laten komen en toenadering te creëren door hen de identiteit van slachtoffer te laten delen.’

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: