Briefing van Rabbis for Human Rights: “We hebben de afgrond bereikt”

Een verslag van de briefing van Rabbis for Human Rights op woensdag 11 oktober, dag vijf van de huidige Gazaoorlog. 

Vanuit zijn achtertuin, waar hij de bommen onophoudelijk kan horen vallen op Gaza, opent Anton Goodman de online briefing van Rabbis for Human Rights (RHR). “Hoewel we weten dat ieder van u het nieuws op de voet volgt, willen we u de mogelijkheid geven vanavond een andere stem te horen, vanuit een spiritueel en moreel perspectief,” vertelt Goodman, de Director of Partnerships van de uit rabbijnen bestaande mensenrechtenorganisatie.

Door: Redactie – 18/10/2023

De bijeenkomst wordt digitaal bijgewoond door zo’n 130 geïnteresseerden en betrokkenen. Er wordt in stilte herdacht, oorlogservaringen worden gedeeld en toekomstplannen toegelicht. En er wordt naar muziek geluisterd. Rabbijn Dahlia Shaham zingt vanuit Haifa liederen in het Hebreeuws, Arabisch en Engels. Zelfs met haar haperende internetverbinding is voelbaar hoe groot bij de luisteraars de nood is aan een glimpje schoonheid en troost in deze genadeloos sombere dagen.

“Mijn enige wapen was mijn bezwete hand op de deurklink,” vertelt rabbijn Avi Dabush, directeur van RHR. Twaalf uur lang zat hij met zijn gezin in een schuilkelder in een kleine kibboets vlakbij Gaza, terwijl de Hamasstrijders de huizen om hen heen plunderden. “We konden de schoten in de straten horen, het was verschrikkelijk.” Pas een dag later slaagt het Israëlische leger erin zijn gezin ongedeerd uit de kibboets te bevrijden. Vier inwoners van de kibboets blijken te zijn vermoord, vier anderen zijn op woensdagavond nog vermist. Dabush vertelt: “Normaal gesproken zijn in deze wereld goed en kwaad gemengd. Voor het eerst heb ik nu het absolute kwaad ontmoet.”

Toch benadrukt hij het belang van een vreedzame oplossing: “Zelfs onder deze omstandigheden zijn we het onze kinderen verplicht om ons vrede voor te stellen, om te durven denken aan een betere toekomst. We moeten onderdeel zijn van de oplossing, niet van het probleem.” Die boodschap deelt rabbijn Ruti Baidaits, bestuursvoorzitter van RHR. Tien minuten voor het zoomgesprek moest zij zelf nog schuilen, nu vertelt ze ons: “Al zoveel jaren zit dit conflict vast in een cyclus van haat en deze week hebben we de afgrond bereikt. Ik geloof echt dat, net zoals de slavernij in de Verenigde Staten, net zoals de apartheid in Zuid-Afrika, aan het eind van dit verschrikkelijke lijden een betere toekomst op ons wacht.”

Naast het bieden van spirituele steun wordt er tijdens de briefing een update gegeven van het praktische werk van RHR. Rabbijnen Sigal Asher en Noa Mazor spreken over de brief die RHR afgelopen week stuurde aan de hoogste vertegenwoordigers van onder andere de VN en de EU, met de oproep zich in te zetten voor de veiligheid van de door Hamas ontvoerde Israëli’s. En veldwerker Samir Awad vertelt vanuit zijn woonplaats op de Westelijke Jordaanoever over de situatie daar, waar het kolonistengeweld sinds het begin van de oorlog toeneemt. Onder normale omstandigheden zou RHR deze maand zoals elk jaar Palestijnse boeren op de Westelijke Jordaanoever helpen bij de olijvenoogst. Of dat nu doorgaat, is op het moment van de bijeenkomst nog onderwerp van discussie. Het geweld tegen de boeren is zo hevig en de omstandigheden zo onzeker dat de veiligheid van de vrijwilligers misschien niet is te garanderen.

Voordat Dahlia Shaham afsluit met een laatste lied, bedankt Goodman de aanwezigen: “Het sterkt ons ontzettend dat er hier mensen zijn van over de hele wereld – Joden, christenen, moslims – die zich bekommeren om ons werk en die, hoewel we nu ons op een dieptepunt bevinden, geloven in een toekomst waarin er mensenrechten zijn voor iedereen.”

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: