Breaking the Silence-film ‘Mission: Hebron’ nu te zien

Nieuws van Breaking the Silence: de film ‘Mission: Hebron’ is nu gratis en online te bekijken op de website van The New York Times. In de korte film vertellen Israëlische oud-soldaten over hun dienst in Hebron. Vorig jaar scoorde de film hoge ogen op het Amsterdamse IDFA-documentairefestival.

Door: Redactie – 18/11/2021

Volstrekt willekeurige fouilleringen en geestdodende wachtdiensten bij checkpoints midden in een ‘gewone’ stad. Huiszoekingen waarbij de soldaten niet eens weten waar ze naar zoeken. Breaking the Silence vertelt van binnenuit over een bezetting die tegelijk gruwelijk en vreselijk alledaags is. Palestijnen pesten, elke dag, dat is het doel. Of zoals één ex-militair het zegt: ‘zorgen dat hun leven voortdurend verstoord wordt’. Zodat ze hun onderdrukte, uitzichtloze positie nooit vergeten.

De film Mission: Hebron van regisseur Rona Segal is eenvoudig van opzet. Gesprekken met Israëli’s die in Hebron zaten, afgewisseld met beelden vanuit de stad. Die zijn aangeleverd via Breaking the Silence, B’Tselem en verschillende activisten in Hebron zelf. De beelden spreken vaak voor zich: de haat in de ogen van een joodse koloniste die haar Palestijnse buurvrouw uitscheldt ontgaat niemand. Maar die beelden zijn voor velen bekend. Wat verrast zijn de verhalen vanuit het leger. Van jongens en meisjes die dingen moeten doen waarover ze thuis niet durven te vertellen. De bezetting snijdt aan twee kanten, blijkt opnieuw.

Kortom, ‘Mission: Hebron’ is een aanrader. Niet voor niets is hij al op veel plaatsen te zien geweest. Bekijk de film nu zelf hier.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: