Ofer Military Prison West Bank, 2015. Beeld: Oren Ziv, Activestills.
Bezwaar tegen grondrechtenschendingen van gevangenen

Op 25 oktober 2023 hebben onze groepen HaMoked, Physicians for Human Rights Israel en PCATI samen met de Association for Civil Rights in Israel en Adalah, het Juridisch Centrum voor de Rechten van Arabische Minderheden in Israël, een verzoekschrift ingediend bij het Israëlische Hooggerechtshof. Zij eisen dat de grondrechtenschendingen die in de gevangenissen plaatsvinden onmiddellijk worden stopgezet. Het noodbeleid dat wordt gevoerd zou in strijd zijn met de gevangenisreglementen en ernstige blijvende schade toebrengen aan de gezondheid van gevangenen. 

Door: Redactie – 27/11/2023

Sinds 7 oktober is het aantal Palestijnen dat in hechtenis zit in Israël in een enorm tempo gestegen. De omstandigheden waarin zij vastzitten zijn buitengewoon zorgwekkend. Zo hebben de gevangenen vrijwel geen toegang tot medische hulp, wordt elektriciteit en water afgesloten, wordt bezoek van hun advocaten beperkt, worden hun bezittingen in de gevangenis in beslag genomen en mogen ze hun overvolle cellen niet uit. Ook komen er steeds meer berichten naar buiten van fysieke agressie jegens de gevangenen, en zelfs van sterfgevallen. Zo stierf op 11 oktober Omar Daraghmed (56), terwijl hij enkele uren daarvoor zijn advocaat nog had verteld dat hij zich goed voelde. Hij had geen onderliggende medische problemen. Dertien dagen later overleed de diabetespatiënt Arafat Hamdan (25), twee dagen nadat hij werd aangehouden.

Bovendien wordt een groep van vermoedelijk honderden Palestijnen, die vóór 7 oktober in Gaza verbleven met een werkvergunning, vastgehouden in een nieuw detentiecentrum op de West Bank, nadat hun werkvergunning werd ingetrokken. Zij hebben geen contact met de buitenwereld, noch juridische vertegenwoordiging of een duidelijke juridische status. De mensenrechtenorganisaties krijgen steeds meer verzoeken binnen van families die geen informatie krijgen over waar hun dierbaren vastzitten.

De Israëlische staat respecteert haar plicht niet om ook voor gevangenen in een minimale levensstandaard te voorzien. Bovendien is het noodbeleid geïmplementeerd zonder enige openheid over het doel en de precieze inhoud van de maatregelen. Aangezien onze groepen menen dat de autoriteiten deze problemen hebben genegeerd, stappen zij nu naar het Israelisch Hooggerechtshof. Ook proberen zij publieke aandacht te trekken, door onder andere het Internationaal Comité van het Rode Kruis te contacteren.

De groepen schrijven dat het, juist in tijden van oorlog, van groot belang is de rechten van gevangenen te beschermen. Het is een cruciaal punt voor het behoud van een beschaafde samenleving dat ook de rechten van degenen die tegen de beschaving ingaan worden gewaarborgd. Ondersteun hen daarom in hun strijd, door nu te doneren.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: