Avi Mograbi’s ‘The First 54 Years’ op IDFA

Het beroemde Amsterdamse filmfestival IDFA is in volle gang, mét een noemenswaardige Israëlische bijdrage. ‘The First 54 Years – An Abbreviated Manual for Military Occupation’ is zowel in de bioscoop als online te zien.

Door: Redactie – 22/11/2021

De film van regisseur Avi Mograbi heeft gelijkenissen met die ándere kritische Israëlfilm die kortgeleden verscheen: ‘Mission: Hebron’. Maar waar die laatste puur en alleen dient als getuigenis van soldaten in Hebron, heeft de eerste film een groter doel. Het is een geschiedenis van de bezetting, stap voor stap, droog verteld: hoe is het mogelijk dat deze situatie ooit ontstaan is.

Mograbi neemt zelf het woord en legt het de kijker uit. Daarbij leunt hij op de verhalen van tientallen Israëli’s die in het leger zaten en de bezetting zelf hebben uitgevoerd. Ze kennen en beschrijven hun eigen rol, maar de film draait vooral om het geheel. De machine van de bezetting, waarin elke dagelijkse handeling nieuwe betekenis krijgt. Net als in ‘Mission: Hebron’ komen de getuigenissen van Israëli’s die Breaking the Silence heeft gevonden. En weer komen ze hard aan.

‘The First 54 Years’ is op zaterdag 27 november te zien in Pathé Tuschinsky. Op moment van schrijven zijn er nog kaarten verkrijgbaar. Maar dezelfde avond is de film ook, live vanuit de bioscoop, te zien vanaf de bank. Klik hier op de voorstelling en kijk mee.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: