Beeld: Het Mossawa Center.
Arabische maatschappelijke organisaties zetten gezamenlijk noodnetwerk op

Zoals wij allen op straat en in de media hebben kunnen zien, is de oorlog een katalysator geweest voor antisemitisme en anti-Arabisch racisme in de gehele wereld. Het Mossawa Center, dat zich inzet voor de rechten van de Palestijns-Arabische minderheid in Israël, merkt dagelijks hoe de agressie tegen Palestijnen in Israël groeit. De organisatie ontvangt steeds meer klachten vanuit heel Israël, betreffende verbaal en fysiek geweld en andere vormen van discriminatie tegen Palestijnen. Zo zijn er in de eerste twee weken na het uitbreken van de oorlog volgens Jafar Farah, directeur van het Mossawa Center, bijna 150 Arabische arbeiders ontslagen en tweehonderd studenten geschorst, nadat ze hun solidariteit betuigden aan de inwoners van Gaza. 

Door: Redactie – 27/11/2023

“Er is altijd al discriminatie en racisme geweest tegen Palestijnse burgers van Israel,” zegt Farah tegen Business Insider. “Wanneer er een regionaal conflict is, neemt niemand in overweging dat wij ook slachtoffer zijn hiervan, en wij ook het doelwit worden.” Farah legt uit dat Palestijnen een dubbele realiteit ervaren. Ze kunnen zich niet openlijk uitspreken over hun eigen leed, omdat dit wordt geïnterpreteerd als steun voor de Hamas.

Aangezien het Mossawa Center bang is dat het reguliere Israëlische medische noodnetwerk voor Arabische Israëli’s ontoegankelijk is, zoals in eerdere militaire escalaties het geval bleek, heeft het samen met andere Arabische maatschappelijke organisaties een gezamenlijk noodnetwerk opgezet. Het netwerk publiceert informatie in het Arabisch over hoe je moet handelen in noodsituaties. Daarnaast bieden vrijwilligers psychische hulp, telefonische begeleiding bij eerste hulp en verwerken zij klachten over onterecht ontslag of mishandeling in het openbaar vervoer. Ook staat het netwerk families bij in de Negev, waar veel Arabische dorpen niet worden erkend door de Israëlische overheid. Hierdoor zijn daar niet de nodige schuilruimtes en is het lastig om de mensen te evacueren. Het netwerk helpt deze en andere families om dierbaren te lokaliseren met wie zij geen contact meer mee kunnen krijgen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de werkzaamheden van het gezamenlijke noodnetwerk. Lees hier meer en steun dit initiatief.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: