Amnesty International veroordeelt Israël: ‘apartheid tegen Palestijnen’

Amnesty International, een van de grootste mensenrechtenorganisaties ter wereld, spreekt in een nieuw rapport met keiharde woorden over de systematische Israëlische onderdrukking van Palestijnen. Er sprake van apartheid, schrijft de groep. Daarmee voegt International zich bij Human Rights Watch en B’Tselem, twee andere vooraanstaande organisaties die die term sinds kort gebruiken om de Palestijnse situatie te duiden. Israël weerspreekt de beschuldiging luidkeels.

Door: Redactie – 02/02/2022
Beeld: Amnesty International

In het op 1 februari 2022 gepubliceerde rapport, ‘Israël’s apartheid tegen Palestijnen: wreed systeem van overheersing en misdaad tegen de menselijkheid’, legt Amnesty International precies uit waarom het de Palestijnse situatie als apartheid ziet. De organisatie ziet daarvoor een overvloed aan bewijs: Israël ontneemt Palestijnen hun land en hun huis, maakt het hen onmogelijk om te reizen en gebruikt fysiek geweld op grote schaal. Miljoenen Palestijnen hebben geen Israëlisch staatsburgerschap en de rechten die daarbij horen. Ze zijn effectief onderdaan van de Israëlische staat, maar genieten geen enkele bescherming van diezelfde overheid.

Eén ding valt op: Amnesty International spreekt niet alleen over de Palestijnen in de bezette gebieden. Álle Palestijnen leven volgens het rapport onder apartheid. Ook de Palestijnen die wel een Israëlisch paspoort hebben – maar desondanks zwaar worden gediscrimineerd – en de Palestijnen die als vluchteling in andere landen wonen. Die laatste groep kan door toedoen van Israël niet terugkeren naar zijn land van herkomst. Ook in tijd beperkt Amnesty zich niet: de basis voor het apartheidsysteem is in 1948 gelegd, met de stichting van Israël.

De Israëlische regering heeft fel op het rapport gereageerd. Zo fel, dat je het gevoel bekruipt dat de klap hard is aangekomen. ‘De extremistische taal en de verdraaiing van de historische context zijn ontworpen om Israël te demoniseren en olie op het vuur van het antisemitisme te gooien’, stelde Jaïr Lapid, normaal een van de meer gematigde stemmen in de Israëlische politiek. Het geheel doet denken aan vorig jaar, toen Human Rights Watch tot een vergelijkbare conclusie over de apartheid in Israël kwam. Beide rapporten zijn een duidelijke voorzet richting het Internationaal Strafhof, dat onderzoek doet naar oorlogsmisdaden in de bezette gebieden. Amnesty roept het Strafhof expliciet op om de conclusies in het onderzoek te laten meewegen.

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: