Verontwaardiging over Israelisch onderzoek naar de dood van Shireen Abu Akleh

B’tselem maakt zich hard voor rechtvaardigheid rond de dood van Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh na de verklaring van het Israëlische leger. Nog steeds wordt er in het onderzoek te weinig verantwoordelijkheid genomen door de Israëlische autoriteiten.

Door: Redactie – 25/09/2022

Begin deze maand heeft het Israëlische leger verklaard dat het waarschijnlijk toch een Israëlische soldaat was die Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh heeft neergeschoten. Op 11 mei 2022 deed Shireen Abu Akleh onderzoek naar de Israëlische inval in de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Ze werd, ondanks een helm en kogelvrij vest met duidelijk het woord ‘pers’ erop, doodgeschoten. Ook haar collega Ali Samudi werd geraakt. De Israëlische autoriteiten ontkenden aanvankelijk enige verantwoordelijkheid door te stellen dat de kogels afkomstig zouden zijn van een Palestijnse schutter.

Mensenrechtenorganisatie B’Tselem heeft 11 mei, de dag zelf van het incident, een verslaggever naar Jenin gestuurd. Door middel van gps-gegevens en luchtfoto’s heeft B’Tselem geconcludeerd dat de kogels onmogelijk van een Palestijnse schutter afkomstig konden zijn. Ook onder andere CNN, The New York Times en het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten kwamen tot dezelfde conclusie. Als reactie op de uitkomst van het onderzoek van Israëlisch defensieleger publiceerde B’Tselem op 5 september het volgende:

‘Enormous public and international pressure was needed to make Israel spurt a faint confession that one of its soldiers had killed journalist Shireen Abu Akleh, while at the same time shaking off any responsibility for her death. The killing of Abu Akleh is the predictable result of Israel’s outrageous open fire policy in the Occupied Territories. This policy claims more and more victims while the whitewash continues undisturbed.’

De Israëlische autoriteiten hebben laten weten dat ze geen strafrechtelijk onderzoek gaan instellen naar het incident omdat het zou gaan om een ongeluk. Inmiddels is de zaak op verzoek van de nabestaanden doorverwezen naar het Internationaal Strafhof.

B’Tselem is een onafhankelijke organisatie die sinds 1998 mensenrechtenschendingen door Israël in de bezette gebieden onderzoekt, documenteert en publiceert. Zo zet B’Tselem zich in voor vrijheid en gelijkheid in Israël. Help hen door te doneren.

Een muurschildering ter ere van Shireen Abu Akleh in Gaza. Beeld: Activestills

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: