2020 door de ogen van ActiveStills

2020 was een bijzonder uitdagend jaar voor zowel de bewoners van Israël en de Palestijnse gebieden als voor de groepen die SIVMO met uw hulp steunt. De uitdagingen werden gevormd door het coronavirus en de maatregelen die eruit voortvloeide, de dreiging van een Israëlische annexatie van de Westelijke Jordaanoever, de bevriezing van de coördinatie tussen de Palestijnse Autoriteiten en Israël, en de toenemende vijandigheid die mensenrechtengroepen trof. Desondanks wist ActiveStills dit jaar toch in beeld te brengen.

Door: Redactie – 01/01/2021

ActiveStills is een collectief van jonge Israëlische en internationale fotografen dat zich voor sociale verandering inzet. De fotografen zijn elke dag op pad om de strijd tegen de bezetting van de Palestijnse gebieden en tegen sociaal onrecht te documenteren. Hieronder vindt u een aantal van de belangwekkendste beelden die de fotografen van de organisatie deze maand vastlegden.

Foto: ActiveStills, Mohammed Zaanoun
Foto: ActiveStills, Mohammed Zaanoun

5 december: Een Palestijnse jongen voedert ezels in de arme wijk Al-Zaytoun, ten oosten van Gaza. In deze buurt wonen gezinnen vaak in geïmproviseerde, zelfgemaakte woningen die niet bestand zijn tegen de harde winters. Ook wordt het gebied regelmatig geteisterd door overstromingen. In juli van dit jaar werd de wijk nog met vijf raketten door Israëlische helikopters en F-16’s beschoten.

Foto: ActiveStills

8 december: Palestijnen houden een wake in Bethlehem om de nabestaanden van Daoud Khatib te steunen. Khatib was een chronisch zieke gevangene die in september overleed in de Israëlische Ofer-gevangenis. De staat Israël weigert zijn lichaam vrij te geven.
De man zou binnen enkele maanden vrijkomen, na een gevangenisstraf van 18 jaar. Ook binnen de gevangenis ontstond onrust na de dood van Khatib, medegevangenen protesteerden door op celdeuren te bonken en maaltijden te weigeren. Er zitten momenteel 4.500 Palestijnen vast in Israëlische gevangenissen, van wie er 700 zieken en er 300 aan chronische ziekten lijden. Khatib is aan een hartaanval overleden, de ngo Palestinian Prisoner Society (PPC) claimt dat zijn overlijden het directe gevolg is van nalatigheid van het gevangenispersoneel.

Foto: ActiveStills

15 december: De Israëlische politie arresteerde vijf demonstranten nadat ze de toegang tot een bouwplaats in de buurt van de nederzetting Gilo (Oost-Jeruzalem) hadden geblokkeerd. De demonstranten riepen het Spaanse bedrijf CAF op om zich terug te trekken uit het bouwproject omdat het wordt gerealiseerd op bezet Palestijns gebied.

Foto: ActiveStills, Mohammed Zaanoun
Foto: ActiveStills, Mohammed Zaanoun

26 december: Palestijnen bekijken de schade die werd aangericht door een Israëlische luchtaanval. Het Israëlische leger zei dat het drie Hamas-doelen had gebombardeerd nadat Palestijnen raketten hadden afgevuurd op het zuiden van Israël. Het leger tweette dat ‘Hamas de consequenties zal voelen voor al het geweld dat vanuit Gaza wordt aangericht.’

Blijf op de hoogte.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief: