Dit zijn de actualiteiten
In memoriam: Harry de Winter
Deze week bereikte ons het verdrietige nieuws dat Harry de Winter op 73-jarige leeftijd is overleden. Harry was actief betrokken bij de oprichting van SIVMO. Voor ons was hij altijd een grote steun en een waardevolle vriend. Mensenrechten en vrede stonden centraal in zijn opvattingen over Israël. Zijn ideeën en steun zullen we missen. Wij wensen zijn naasten en familieleden veel sterkte.
B’Tselem haalt uit naar regering na geweld in Huwara
Zondagnacht 26 februari trok een meute Israëlische kolonisten plunderend en brandstichtend door het Palestijnse Huwara. De actie zou een vergelding zijn van de moord op twee Israëli’s enkele uren eerder. Het wordt gezien als de grootste aanval in decennia, met zo’n honderd gewonden, vele verwoeste gebouwen en een dode tot gevolg.
PHRI vecht voor een eerlijke gezondheidszorg: open vrouwenkliniek in Jaffa
Physicians for Human Rights Israel (PHRI) biedt sinds 1988 medische hulp aan duizenden Palestijnen, vluchtelingen en gevangenen in en rond Israël. Zo breidden vrijwilligers van PHRI het afgelopen jaar de open vrouwenkliniek in Jaffa uit om meer hulp te kunnen bieden aan vrouwen zonder verblijfsstatus. De meeste vrouwen die naar deze kliniek komen kunnen nergens anders terecht voor essentiële zorg tijdens en rond de zwangerschap.
HaMoked vraagt de rechtbank zich uit te spreken over collectief straffen
Goed nieuws van mensenrechtenorganisatie HaMoked: in reactie op hun verzoekschrift bij de Israëlische rechtbank heeft het leger de verzegeling van het huis van de ouders van Hussein Qaraqa ongedaan gemaakt en aangekondigd dat er geen sloopbevel zal worden afgegeven. Qaraqa reed op 10 februari in op een groep mensen in Ramot, waarbij twee mensen omkwamen. Aangezien hij zelf woont in een huurhuis, verzegelden de veiligheidsdiensten als straf het huis van zijn ouders. Volgens internationaal humanitair recht zijn dergelijke collectieve straffen verboden. Bovendien had Qaraqa last van psychotische aanvallen en was hij een dag voor de aanval uit het psychiatrisch ziekenhuis ontslagen. HaMoked heeft aangevoerd dat hierdoor geen sprake was van nationalistische motieven, die in Israël gelden als voorwaarde voor verzegeling of vernieling.
Tal Steiner: ‘Israëlische marteling is geen misstap, het is beleid’
De Israëlische Tal Steiner werkt al jaren als mensenrechtenadvocaat voor Palestijnen en asielzoekers in Israël. Sinds 2020 zet ze dat werk voort als directeur van de Public Committee Against Torture in Israel (PCATI), een door SIVMO gesteunde organisatie die zich inzet tegen marteling in Israël. We spraken Steiner over de praktijk van marteling door de Israëlische veiligheidsdiensten, de huidige politieke realiteit en het historische verzoek dat PCATI onlangs heeft ingediend bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.
Israëlisch geweld tegen activisten
Naar aanleiding van recente geweldplegingen tegen activisten heeft Breaking the Silence, samen met andere anti-bezettings- en mensenrechtenorganisaties als Peace Now en B'Tselem een protest georganiseerd in Hebron. Op 2 december kwamen 31 organisaties samen om door middel van een tocht door Hebron een duidelijk statement te maken tegen de Joodse suprematie op de Westbank.
Noodkreet van The Parents Circle
Op dit moment staat het werk van The Parents Circle onder druk. The Parents Circle is een van de weinige mensenrechtengroepen die ontmoetingen mogen organiseren met middelbare scholieren. Het nieuwe extreemrechtse kabinet lijkt die ontmoetingen echter te willen gaan verbieden. Om hun boodschap te kunnen blijven uitdragen zijn deze ontmoetingen voor The Parents Circle essentieel. Ze vragen dan ook juist nu uw hulp.
Interview met Karin Lindner: ‘Het probleem is dat mensen het niet willen weten’
Op 20 oktober interviewden wij Karin Lindner, een vrijwilliger van Machsom Watch. Machsom (in het Hebreeuws ‘controlepost’) Watch, is een mensenrechtenorganisatie die werd opgezet in 2001. De organisatie bestaat uit ongeveer vijfhonderd, allemaal vrouwelijke, vrijwilligers die zich inzetten voor het einde van de bezetting. Onder meer schrijven de vrijwilligers rapporten over hun observaties bij bijvoorbeeld controleposten, gaan in gesprek met Palestijnen over de problemen, helpen hen bij administratieve aanvragen en proberen Israëli’s in te lichten over de mensenrechtenschendingen in gebieden als de West Bank.
Solidariteit met de Palestijnse olijfboeren
In oktober begon op de Westelijke Jordaanoever de olijfoogst. Sinds de bezetting van 1967 neemt in deze periode jaarlijks het aantal gewelddadige incidenten toe. Voor het twintigste jaar op rij toont Rabbis for Human Rights zich solidair met de Palestijnse boeren.