Dit zijn de actualiteiten
New Profile ondersteunt Israëlische dienstweigeraars
Hoewel de dienstplicht in Israël als heilig geldt, des te meer op dit moment, is er een groeiende minderheid die weigert deel te nemen aan wat zij zien als een onrechtvaardige oorlog. Onze groep New Profile ondersteunt jaarlijks meer dan duizend van deze dienstweigeraars. Binnen Israël ligt hun werk onder een vergrootglas: velen zien de weigeraars als landverraders. Toch laten ze door hun geweten te volgen zien dat er een andere weg mogelijk is dan die van de eindeloze cyclus van geweld.
HaMoked traceert vermiste gedetineerde Gazanen
Sinds 7 oktober 2023 houdt Israël duizenden Palestijnen uit de Gazastrook vast, in onmenselijke situaties met systematisch geweld en misbruik. Zo schreven wij eerder over de sterfgevallen in gevangenissen en het gebruiken van gevangengenomen Palestijnen als menselijk schild. Honderden van de gedetineerde Palestijnen worden lange tijd vastgehouden op onbekende plekken, zonder enige administratieve of juridische toetsing, zonder toegang tot raadsman en zonder informatie te verstrekken aan het Rode Kruis. De detentie van Palestijnen uit de Gazastrook vormt een massale gedwongen verdwijning. HaMoked zet zich al decennialang in om deze onwettelijke gebruiken tegen te gaan en de gedetineerden te traceren.
De staat van de bezetting
Voor het tweede jaar op rij hebben 21 Israëlische organisaties, waaronder Breaking the Silence, B’Tselem, Combatants for Peace, HaMoked, Machsom Watch, Peace Now, Physicians for Human Rights Israel, Rabbis for Human Rights en The Public Committee Against Torture in Israel een gezamenlijk rapport opgesteld over ‘De staat van de bezetting’. In vier hoofdstukken - Gaza, de West Bank, Oost-Jeruzalem en Israël - wordt de betreffende problematiek uiteengezet en worden aanbevelingen gedaan. Het document vormt het meest actuele overzicht van de huidige misstanden. Vrolijk is het niet, wel zeer inzichtelijk.
Sadaka-Reut ondersteunt bedoeïenen in de Negev
De groep Sadaka-Reut staat al jaren de Palestijnse bedoeïenengemeenschap in de Negev bij. Sinds 7 oktober zijn ook zij het slachtoffer van raketbeschietingen. Bedoeïenendorpen worden echter niet door de Israëlische regering erkend en hebben daarom geen mobiele schuilkelders tot hun beschikking gekregen, zoals veel andere dorpen en steden. Door het gebrek aan infrastructuur, overheidsbescherming en overheidssteun hebben Palestijnse bedoeïenen een 2.200 keer grotere kans hebben om gedood te worden door een raketbeschieting, meldt een lokale organisatie.
Standing Together in Nederland
Op uitnodiging van Joodse jongerenorganisatie Oy Vey waren Rula Daood en Alon-Lee Green van Standing Together deze week in Nederland. Als grootste Joods-Palestijnse grassrootsorganisatie zet Standing Together zich in voor een vredige en gelijkwaardige samenleving voor iedereen in Israël en Palestina.
De IDF zet Gazanen in als menselijk schild: “Onze levens zijn belangrijker dan hun levens”
Naar aanleiding van een schokkend onderzoek van Haaretz en verzamelde getuigenissen van soldaten berichtte Breaking the Silence ons in augustus over ontheemde Palestijnen die door de IDF gebruikt worden als menselijk schild. Voor de soldaten uit moeten zij zwaar beschadigde huizen of tunnels in waar mogelijk boobytraps of hinderlagen zijn. Hiermee riskeren zij hun eigen leven om dat van de IDF-soldaten te beschermen.
Machsom Watch: “Soldaten stonden erbij en keken ernaar”
Al meer dan twintig jaar legt onze groep Machsom Watch de dagelijkse realiteit vast van het leven op de bezette Westelijke Jordaanoever. Hun verslagen tonen een werkelijkheid die normaal gesproken aan het zicht van de Israëlische samenleving onttrokken wordt: de systematische en gewelddadige onderdrukking van de twee miljoen Palestijnen die leven achter de Israëlische checkpoints. Hun situatie is sinds het uitbreken van de oorlog dramatisch verslechterd, zo blijkt uit de verslagen van Machsom Watch. “Het gebied dat voor ons ligt heeft een pogrom meegemaakt.”
Massale vredesconferentie in Tel Aviv
Op 1 juli vond in Tel Aviv de grootste vredesconferentie plaats sinds het uitbreken van de oorlog. De conferentie kwam tot stand dankzij een grootschalige samenwerking van vredesorganisaties, waaronder bijna alle door SIVMO gesteunde groepen. Onder het motto ‘It’s Time: To Make a Deal, To Stop the War, To Make Peace’ riepen zesduizend mensen op tot vrede. Onder de aanwezigen waren politici, familieleden van gijzelaars, activisten, publieke intellectuelen, religieuze leiders en nabestaanden van oorlogsslachtoffers. Zij hoorden onder meer de bekende historicus Yuval Noah Harari pleiten voor een gelijkwaardige toekomst: “Vrede zal pas komen als Israëli’s en Palestijnen erkennen dat zelfs als we daarvoor machtig genoeg zijn, we niet langer willen dat de andere kant verdwijnt.”
Interview met Renato Beginsky van Standing Together: “Waar strijd is, is hoop”
Wellicht heeft u de paarse kleur van deze groep al langs zien komen op de beelden van Israëlische vredesdemonstraties. Het paars van Standing Together, een groep die SIVMO sinds kort steunt. Graag stellen we u vandaag aan hen voor. Sinds de oprichting in 2015 is deze politieke beweging enorm gegroeid, zowel in Israël als daarbuiten, en zetten zij zich op allerlei manieren in voor vrede, gelijkheid en sociale rechtvaardigheid. Vorige week spraken wij Renato Beginsky, die al twee jaar actief is bij Standing Together als resource development manager. “We moeten blijven vechten voor een betere plek hier.”
Uithongering op de Gazastrook
Begin april werden zeven medewerkers van Word Central Kitchen, die onderweg waren naar Gaza om humanitaire hulp te bieden, gedood door een Israëlische luchtaanval. Als gevolg hiervan stopten meerdere organisaties, waaronder World Central Kitchen, hun werkzaamheden op de Gazastrook. Na internationale druk hebben woordvoerders van de IDF later die maand toegezegd zich in te zetten voor betere humanitaire omstandigheden. Volgens onze groep B'Tselem, die mensenrechtenschendingen onderzoekt en documenteert, moeten we nog maar afwachten hoe de situatie zal veranderen. In elk geval is het zeker dat deze inzet ‘too little, too late’ is in het oog van de catastrofale omstandigheden waarin de mensen in Gaza verkeren. Naar aanleiding hiervan publiceerde B'Tselem het rapport ‘Manufacturing Famine: Israel is Committing the War Crime of Starvation in the Gaza Strip’.